Sayfalar

Pazartesi, Kasım 08, 2010

Zeki Tahmin Sistemleri Ve Yapay Zeka

Bir önceki yazımızın sonundaki sorudan başlayalım
Hangi Yapay Zeka metodlarını,  nasıl ne şekilde kullanabiliriz ? 
Aslında sorunun cevabı öyle bir çırpıda verilecek gibi değil elbet, yinede bir giriş yapmaya çalışacağız.

Yapay Sinir Ağları :
Sitemizdeki ilgili yazılar ve örneklerden görebelieceğiniz gibi YSA çok esnek bir YZ metodu. Sabit bir Giriş ve Çıkış değişkenleri şekline dönüştürülen hemen her probleme uygulanabilir.  Tahmin edilecek değerin Kendisinden önce gelen değerlerle ilişkili olduğu kabulunü düşünürsek zaten basitçe bir uygulamada mümkün. Daha gelişkin bir sistem için geçmiş değerlerin yanında dış etkenlerin de giriş değerlerine eklemek gerekir.

Zeki Optimizasyon Teknikleri 
Zeki Optimizasyon Tekniklerinden kastım arama tipi metodlar yani Genetik, Karınca Kolonisi, Parçacık Sürü  optimizasyonları gibi. Bu metodların kullanımı ise ; tahmin edilecek değere ulaştıracak fonksiyon oluşturulması yada ( İstatistik veya Kaos teorisi kaynaklı ) Fonksiyonların parameterelerinin bulunması şeklinde olabilir mesela.

Bulanık Mantık ve Uzman sistemler
Tahmin konusundaki Uzman insanların tecrübelerini Bulanık mantıkda kullanarak Modellenip Tahminler için kullanmakdan ibaret.

SVM ve benzeri Sınıflandırma Metodları :
Problemin Tahminden sınıflandırmaya dönüştürülmesiyle kullanılabilir. Mesela,  "A" ürünün fiyatlarını tahmin etmek istemiş olalım.  "A" nın bir "C " kadar zaman sonraki  fiyatı  şimdiki fiyatından
"%b" kadar fazlaysa artmış,
"%b" kadar azalmışsa düşmüş 
değilse sabit kalmış şeklinde

Bahsettiğimiz metodların dışında daha adını bile bilmediğimiz metodlarada ( mesela HMM geliyor aklıma ) bakmak gerekebilir. Hatta  birlikte kullanımlarıda mümkün elbet. Sonuçda bütün bunlara uygulama ve uygulamadaki ulaşılan sonuçlara göre karar vermek gerekiyor...

 Evet Bu yazı dizimiznden sonuna gelmiş bulunuyoruz. Oldukça teorik olduğunun farkındayım fakat şimdilik imkanlarımız ( vakit ve insan gücü ) bu kadar.
Daha sonra neler olur bilemeyiz elbet Nasip artık...

Hiç yorum yok: