Sayfalar

Perşembe, Temmuz 03, 2008

GPU... Oyunu bırak Çalışmaya başla !

Bilgisayarları işlem gücü sürekli bir şekilde artmasına rağmen, Hala yeterli gelmediği alanlar var.
Peki Elimizdeki imkanlarla performansı artırmanın yolları yok mu ? Bu konuda başlıca iki seçeneğimiz var. Ben bu yazıda birinden bahsedeceğim. yani Grafik işlemcilerin - GPU - de işe dahil edilmesinden.

Çoğu insan GPU ları sadece oyun yada 3 boyutlu grafik işlemleri için kullanır. Fakat aslında çok güçlü olan bu işlemcileri genel amaçlar içinde kullanmak mümkündür. Bakınız
http://www.gpgpu.org/
http://www.nvidia.com/object/cuda_what_is.html
http://www.gpgpu.org/developer/index.shtml#conference-tutorial

Malesef bu işlere girişmek için epey yeni şeyler öğrenmek gerekiyor. Kim uğraşacak şimdi GPU programlamayla ? Yok mu bu işin kolay tarafı derseniz. Haklısınız ve şöyle bir seçeneğimiz var. Bu işi bilen insanlar çeşitli uygulama alanları için kütüphaneler yazıyorlar biz de GPU ile uğraşmadan kullanıyoruz.
Hemen örnek de verelim ; Performansın çok önemli olduğu alanların arasında da ComputerVision geldiğini söylememe gerek yoktur sanırım. Özellikle gerçek zamanlı uygulamalar için hız çok önemli. İşte Bu iş için GPU kullanımını kolaylaştıracak iki örnek kütüphane :

İkinci seçeneğe dikkatinizi çekerim. GpuCV OpenCv benzeri bir sistem vadediyor yani OpenCv de yazdığınız programları kolayca GPU kullanır hale getirebileceğinizi söylüyor. Şimdi uğraşmasanızda aklınızın bir kenarında dursun ilerde belki lazım olur. Bizden söylemesi...

Deeep Not : Bendenizin Önümüzdeki 2 hafta boyunca internete pek giremeyebilirim. Duyrulur

Hiç yorum yok: